Ideale plaats

Het Stichtingsbestuur heeft aan de werkgroep voorgesteld de nieuw te realiseren herdenkingstuin in te richten op het stukje stadstuin dat ligt tussen de achterzijde van het stadhuis en de zuidzijde van het Michgoriushuis.

Tevens stelt zij voor om, in samenwerking met het bestuur van het Michgoriushuis, een gedeelte van de Michgoriustuin bij de herdenkingstuin te voegen.

De herdenkingstuin zal, na overleg met deskundigen van de stichting Oversticht, door de gemeente worden aangelegd. Het Joods monument wordt in overleg met de sponsoren door een beeldend kunstenaar ontworpen.

afbeelding13.png

Een belangrijke historische overweging om hier de herdenkingstuin in te richten is, dat op deze plaats de in 1964 afgebroken synagoge aan het zgn. Jöddensträötke heeft gestaan.

Omdat de huidige plaats van het monument aan het Prins Bernhardplantsoen geen relatie heeft met de bevrijding van Oldenzaal of  iets dat daar gebeurd is gedurende de oorlogstijd 1940-1945, stelt het bestuur voor dit monument centraal in deze nieuwe tuin te plaatsen.

Ook stelt zij voor de VVV te verzoeken de herdenkingstuin op te nemen in de stadsroute met historische plaatsen en tuinen van Oldenzaal.